CID @ EYE2018: Njihuni me kontribuesit e ndryshimeve

Imagjinoni një vend ku 8,000 të rinjë takohen për të diskutuar, debatuar dhe të ndajnë mendimet e tyre në lidhje me çështjet politike, sociale dhe kulturore, dhe të bisedojnë me politikëbërësit rreth asaj se si mund të përmirësohet jeta e të rinjve. Ky vend është European Youth Event (EYE2018) - Festivali mbahet një herë në 2 vjet dhe ka për qëllim të promovojë pjesëmarrjen e të rinjve në mënyrën më të mirë të mundshme. Eventi sjell të rinj nga e gjithë Evropa dhe më gjerë në një vënd, të marrin pjesë në dy ditë në maratonë diskutimesh, seanca, seminare, shfaqje muzikore / teatër / cirk, betejat rap, lojra dhe simulimet, të gjitha me qëllim për të mbushur zbrastiren midis të rinjve dhe krijuesit e politikave, dhe për të mbledhur ide të reja dhe innovative, për të përmirësuar jetën e njerëzve në Evropë në të gjitha aspektet, pa mare parasysh se qfarë janë ato qoftë ekonomike, sociale apo të punësimit të lidhura me po këto aspekte, aspekte që kanë të bëjnë me mbrojtjen e mjedisi, ose u krijimin e politikave. Ngjarja u mbajt në Parlamentin Evropian, që do të thotë se gjatë këtyre dy ditëve e gjithë zona përreth Parlamentit Evropian kthehet në një qendër të gjallë e të qeshurit, atmosferë të mirë, muzikë dhe pozitivitet.

Edicioni i sivjetshëm i ngjarjes sillet rreth motos: "Plani është që kjo shkëndijë të digjet në flakë" (Hamilton, My Shot), duke mbuluar këto tema: ndjekja e revolucionit digjital, thirrja e një pjesë të drejtë, punë drejt një Evrope më të fortë, mbështetja e jetës në kohë të turbullta dhe mbrojtja e planetin tonë.

Kjo është pothuajse një mrekulli se si kaq shumë të rinj kanë përfituar nga mundësia për të ndarë të njëjtën hapësirë ​​me vendimmarrësit dhe njohuri se si idetë e tyre mund të formësojnë të ardhmen e Evropës. Por ajo që është edhe më befasuese është programi i ngjarjes që është krijuar nga vetë shumë të rinj! Në një procedurë komplekse që fillon shumë kohë para ngjarjes, organizatat rinore dhe grupet e të rinjve janë të ftuar të aplikojnë me një ide për një seminar apo aktivitet që mbulon një nga temat e përmendura më lart. Ky funksion krijon një varg metodash të pabesueshme të përdorura për të zbatuar aktivitete të propozuara, dhe pjesëmarrësit kanë shans për t'u takuar me të dhe të mësojnë më shumë për punën e shumë organizatave rinore kombëtare dhe ndërkombëtare nga Evropa.

Qendra për dialog interkulturor ishte pjesëmarrëse në EYE2018 me një grup prej 10 të rinjve entuziastë dhe dinamik të cilët organizuan një punëtori për përfshirje më të mirë të refugjatëve në vend. Punëtoria u konceptua si një simulim i udhëhequr nga pjesëmarrësit përmes udhëtimit të turbullt të refugjatëve nga situata kërcënuese në të cilat ata u gjendën deri tek pasiguritë që ata hasën në komunitetet që i kishin pritur. Së bashku me 30 pjesëmarrësit e tjerë patën ide për përmirësimin e mundshëm të situatës së refugjatëve dhe për të lehtësuar integrimin e tyre nga institucionet lokale, rajonale, kombëtare dhe europiane, dhe ajo është roli i qendrave rinore apo grupeve të të rinjve gjatë gjithë procesit.E quajtur "Changemakers: Find the key to a better Europe" (Ndryshuesit e vendimeve: Gjej çelësin për një Europë më të mirë), punëtoria synonte inkurajimin e të rinjve të besojnë se ata janë vendim ndryshuesit potencial se ndryshimi i vërtetë nuk ndodh vetëm prapa dyerve të mbyllura të parlamentit dhe institucioneve qeveritare, por edhe në jetën e përditshme dhe vendimet që ne si qytetarë sjellim kur ne përballemi me komunitetin.

Pjesëmarrja në ngjarjen EYE2018 ishte një përvojë vërtet inkurajuese. Jo vetëm që i kemi ndarë përvojat tona si një organizatë që përpiqet të përmirësojë pjesëmarrjen e të rinjve, por gjithashtu kemi pasur mundësinë të ndërveprojmë me të rinjtë me të cilët kemi të njëjtin vizion, të flasim me politikëbërësit dhe të ndjehemi se e ardhmja e Evropës është në duar të mira ne çdo ditë e investojmë shpirtin tonë të ri në komunitetet tona.

Më shumë foto mund të gjenden në këtë link.