Alpinizëm, punëtoritë e gjuhës, artet: kjo Verë në MultiKулти

Këtë verë qendra rinore ka qenë e zënë si një koshere bletësh: vullnetarët lokalë kanë punuar në zhvillimin e konceptit për klubet e të rinjve të fokusuar në tema të ndryshme me interes për të rinjtë në Kumanovë, ndërsa vullnetarët tanë ndërkombëtarë organizuan punëtori artistike dhe punëtori gjuhësore për të rinjtë që donin të mësonin diçka të re dhe të argëtoheshin në verë. E gjithë kjo u plotësua me punëtori të rregullta të organizuar nga punëtorët rinorë dhe nga ato momente emocionuese kur ne të gjithë shijuam bakllava të shijshme ose festuam ditën e të rinjve në sheshin kryesor.

Ahengu I verës: më 25 qershor, vullnetarët lokal u mblodhën në qendrën rinore për të festuar fundin e një viti tjetër shkollor dhe për të planifikuar aktivitetet e verës. Agjenda e ngjarjes përfshinte një prezantim të klubeve të të rinjve, shfaqje muzikore nga vullnetarë të talentuar dhe shoqërim joformalë me ushqime dhe pije.

Klubet e të rinjve: për disa muaj tani vullnetarët lokal po punojnë për krijimin e klubeve lokale të të rinjve. Temat që rezononin më shumë me të rinjtë ishin mediat dhe gazetaria, ecje dhe aktivitete në natyrë, mësimdhënie dhe përkrahje nga bashkëmoshatarët, si dhe teatri dhe artet. Klubi ecja-marshim ka organizuar disa takime dhe ka organizuar një ecje jashtë Kumanovës më 7 korrik. Ecja u koordinua nga anëtarët e Klubit të Alpinistëve "Kozjak 2013" dhe mblodhi vullnetarë vendas dhe ndërkombëtarë, në përpjekje për të inkurajuar të rinjtë të jenë më aktivë fizikisht. Klubi i gazetarisë ka vendosur të rifillojë iniciativën e vitit të kaluar, i cili publikoi një revistë online të titulluar "Are you lost yet?" Në gjuhën maqedonase, shqipe dhe angleze. Edicioni i këtij viti do të mbledhë histori, poezi dhe piktura nga të rinjtë e talentuar në Kumanovë në një tjetër publikim online. Më shumë hollësi në dispozicion së shpejti!

Vizita e vajzave udhëheqëse: një nga pikat kryesore të verës ishte shkëmbimi 1 javor i të rinjve në të cilin 13 të rinj nga Belgjika iu bashkuan rinisë lokale në qendrën e të rinjve dhe organizuan së bashku aktivitetet, duke mësuar më shumë për dialogun interkulturor duke zbuluar realitetin lokal. Në 7 ditë grupi ka zhvilluar lojërat e bordit, është bashkangjitur me ecjen, kanë parë kupën e botës së bashku dhe kishte shumë argëtim duke i mësuar të rinjtë lokalë disa lojëra ndërkombëtare. Si grupet ndërkombëtare ashtu edhe ato lokale kanë gjetur mënyra krijuese për kapërcimin e barrierës gjuhësore duke përdorur gjuhën e argëtimit dhe duke mësuar nga njëri-tjetri.

EVS vullnetarët: siç është një traditë e gjatë në CID, këtë verë CID-i priti 3 EVS vullnetarë, plus një vullnetare të Korpusit të Paqes dhe një praktikant ndërkombëtar. Së bashku, ata kanë përgatitur një program emocionues për vizitorët e përhershëm të qendrës rinore: mësimet e gjuhës turke, artet dhe veprat artizanale si punëtori javore, netët e lojërave të bordit, takim për film. Vullnetarët kanë formuar një lidhje të fortë me të rinjtë lokal dhe kanë provuar një vullnet të admirueshëm për të mësuar bazat e punës rinore dhe për të krijuar punëtori dhe aktivitete që marrin në konsideratë nevojat e të rinjve.

Dita Ndërkombëtare e Rinisë 2018: Një pike tjetër e kësaj vere të nxehtë ishte festimi i Ditës Ndërkombëtare të Rinisë, e cila u bë më 13 gusht në sheshin e qytetit të Kumanovës. Ngjarja mblodhi së bashku anëtarët e CID-it, vullnetarët, të rinjtë lokalë dhe miqtë e tyre dhe paraqiti një agjendë të ndritshme të mbushur me shfaqje muzikore. Është gjithmonë një ide e mirë për të bashkuar komunitete të ndryshme përmes gjuhës së muzikës.

Baklavijada 2018: përsëri, komunitetet e ndryshme po mblidhen së bashku përmes dashurisë sonë të përbashkët për Bakllavë. Pas kremtimit të Bajramit, ne u mblodhëm në MultiKулти për të shijuar bakllava të shijshme shtëpiake dhe për të ndarë gëzimin për të qenë në gjendje të vlerësojmë këtë element të kulturës lokale.

Ndërsa dalëngadalë po përshendesim verën, ekipi ynë po përgatit aktivitete më emocionuese për këtë vjeshtë.Më shumë hollësi do të kemi së shpejti në dispozicion!