Born 2 Run Плус: младинска вклученост и дијалог преку спорт

Во овие убави есенски денови, настанот Bron 2 Run беше една од најдобрите работи што се случија за сите љубители на спортот. Проектот, кој вклучуваше младинска размена и три трки од 3км и 10км, ги собра младите од сите етнички групи и потекла како учесници и / или волонтери. Bron 2 Run е проект имплементиран од Проект 2020 ЦИЦ заедно со Центарот за интеркултурен дијалог  поддржан од програмата Еразмус +. Младинската размена и трките се одржаа на три локации: Липково, Старо Нагоричане и Куманово.

 Марк Тилеи, учесник од Велс (Велика Британија), го сподели со нас своето мислење за Bron 2 Run:

Навистина уживав во ова младинска размена. Имав среќа да присуствувам минатата година во Кавадарци, па затоа беше навистина интересно да се види дека проектот расте и се пресели на друго место. Се разбира, секогаш луѓето се оние кои го прават незаборавно искуство и, уште еднаш, учесниците, организаторите и волонтерите беа одлични; Мислам дека немам негативен збор да кажам за кој било од нив. Времето беше лошо, но за среќа бевме во можност да го користиме Младинскиот центар MultiКулти, секогаш кога требаше да завршиме некои работи и, иако последната трка не продолжи како што треба ние сепак успеавме да го истражиме најголемиот дел од градот без кофи со бои и картонски знаци. Моето прво искуство во Македонија, и со Проектот2020, беше на оваа размена минатата година. Оттогаш станав прилично вклучен во организацијата и по пат се сретнав со неколку лица од CID, па така добив шанса повторно да учествувам. За жал, моите работни обврски ме спречија да ја извршам целосната размена, па затоа морав да присуствувам само последната недела. Се чувствував навистина пријатно со сите и дефинитивно ќе останам во контакт со повеќето лица што ги запознав. Исто така во Куманово кога имавме најдобро сместување, па така немам никакви поплаки. Она што најмногу ми се допаднало е враќањето во Куманово (кратко го посетив летово) и повторно се сретнав со неколку познати лица. Се чувствував доста удобно со учесниците што беше голем бонус, па се сметав себе си за доста среќен бидејќи имав можност да ги запознаам. Можеби, ако имам среќа, посета на нивниот роден град во Италија е на мојот хоризонтот? Се надевам дека ќе се вратам за финалниот настан за да учествувам на истиот којшто беше одложениот и навистина сум возбуден! Навистина ми претставува задоволство да бидам во ваков вид на средини и мислам дека преферирам повеќе хаотични и автентични места, па не можам да кажам дека наидов на нешто особено тешко. Ако сакав да бидам супер-вулгарен најверојатно би можел да кажам дека збогумите беа најтешкиот дел, но не можам да се воздржам да го кажам тоа директно в лице, па затоа ќе се разбудам во 3:30 часот за да го фатам такси за враќање до аеродромот.

Исто така Енрико Понто, учесник од Италија, спомена:

Оваа беше мојата прва младинска размена и имав навистина големи впечатоци за силното чувство што екипажот ги изгради во текот на трите недели. Периодот требаше да биде многу долг, но во првите неколку дена имавме можност да се запознаеме и да почнеме да чувствуваме и да делуваме не само како поединци, туку и како членови на тимот. Всушност, јас бев вчудоневиден од себе си бидејќи јас сум обично срамежлива и интроспективна личност; добрата рамнотежа помеѓу партнерите во проектот сигурно беше моја мотивација за да секој ден го давам најдобро од себе во активностите. Навистина ми се допадна да го споделам мојот мал свет што го донесов со мене од Италија, и слушав и ја видов разликата со другите земји и култури. Понекогаш не ми се допаѓање што останатите волонтери не ги имаа исите впечатоци и чувства, но тоа е разбирливо во толку долга размена.

На трките имаше повеќе од 20 победници, но секој што зазема учествуваше на било каков начин во овој 3-неделен настан се чувствуваше како победник. Луѓето се забавуваа и уживаа во овој настан. Сега е јасно дека Куманово има потреба од повеќе настани како што овој, бидејќи луѓето го сакаат спортот и тие беа во голем број присутни на нашите трки. Се надеваме дека оваа нема да биде последна.